25 sparetips

saving-tips

Drømmer du om å dra på en romantisk reise med kjæresten, eller endelig ha råd til en ny
datamaskin? De fleste ting man fører opp på ønskelisten koster en del penger, noe som betyr at man ofte må spare for at drømmen skal gå i oppfyllelse. Enten du ønsker å spare penger til et konkret prosjekt, eller bare er ute etter å bygge opp en større egenkapital, har vi samlet 25 sparetips til hvordan du kan nå målet ditt.

1 Fokuser på det du vil oppnå

Når du først har bestemt deg for å spare penger, vil det ofte bety at du må gi avkall på noen av hverdagslivets utskeielser. Det blir mye enklere å prioritere bort hverdagsluksusen og sette pengene på konto, dersom du minner deg selv på hva du skal oppnå med sparingen.

2 Følg et budsjett

Bruk litt tid på å lage en oversikt over månedens faste inntekter og utgifter. Det er mye enklere å kontrollere egen kapitalstrøm når du har faste rammer å forholde deg til. Budsjettet burde selvsagt inneholde en egen post som viser hvor mye penger som skal settes over på sparekontoen.

3 Sett deg konkrete mål

I tråd med det foregående punktet, er det svært nyttig å sette seg konkrete sparemål. Hvor mye skal du ha spart når det har gått seks måneder, eller ett år? Bryt tallet ned slik at du ser hvor mye du må spare hver måned for å nå målet du har satt deg.

4 Kvitt deg med ubrukte medlemskap

Det er ingen grunn til å betale i dyre dommer for å være støttemedlem på et treningssenter eller i en golfklubb. Du kan med fordel kvitte deg med medlemskap du ikke bruker. Hvis du ikke vil kvitte deg helt med tilbudet, kan du eventuelt lete etter rimeligere alternativer.

5 Bytt forsikringsselskap

Det er ingen grunn til å være trofast mot forsikringsselskapet ditt. Dersom det finnes andre forsikringsavtaler som gir like gode løsninger, til en rimeligere penge, burde valget være enkelt. Bruk en sammenligningstjeneste på nett for å finne gode tilbud.

6 La bilen stå

Bilkjøring er dyrt. Du kan spare store summer på å redusere utgifter til drivstoff og bompenger. Ta beina fatt, kast deg på sykkelen eller del utgiftene ved å kjøre til og fra jobb sammen med en kollega. Dette er bra for økonomien din, helsa di og miljøet.

7 Kredittkortpause

Ikke la deg friste til å ty til kredittkortet som en nødløsning. Skyhøye renter er ikke noe du burde oppsøke. Spar heller litt mindre en måned, dersom du ser at økonomien blir trang på grunn av en uforutsett utgift.

8 Let etter tilbud

Hvis du er nødt til å foreta et kjøp av en nødvendig husholdningsartikkel, som en støvsuger eller hvitevarer, kan det være lurt å lete etter gode tilbud. Som regel har en av de store kjedene en kampanje gående. Hvis du kan vente en uke med å kjøpe en erstatning, kan du spare mye penger.

25-sparetips9 Planlegg dagligvarehandelen

Når du planlegger hva du skal handle inn av mat­ og drikke for en uke om gangen, unngår du spontane matvarekjøp. Sannsynligvis vil du kaste mindre mat, og dermed få mer igjen for pengene du har brukt.

10 Sperr sparekontoen

Det burde ikke være enkelt å hente ut penger fra kontoen du setter inn sparemidler på. De fleste banker tilbyr tjenester som gjør at du kan sperre kontoen for enkeltuttak. Sperringen kan selvsagt enkelt fjernes, men den fungerer som et nyttig hinder i hverdagen.

11 Styr unna impulskjøp

Mange kaster bort store summer på å kjøpe ting de egentlig ikke har bruk for, og som de
kanskje ikke en gang synes er så fine. Styr unna spontankjøp av klær og andre ting, og kjøp kun ting du virkelig liker og trenger.

12 Redusert strømregningen

En redusert strømregning kan virkelig monne når du forsøker å spare penger. Fyll alltid vaskemaskinen når du skal vaske tøy, og skru ned varmen på baderomsgulvet når det er sommer.

13 Dropp unødvendige forsikringer

Det finnes en hel del forsikringsavtaler du fint kan klare deg uten. Ikke betal for unødvendige forsikringer som bilnøkkelforsikring.

14 Sy om

I stedet for å kjøpe splitter nye klær, kan du la deg inspirere av motebildet og forsøke å sy om gamle klesplagg. Du får en oppgradert garderobe som er vennlig mot pengeboka.

15 Benytt bibliotek

De fleste bøker behøver man å lese bare en gang. I den mest intensive spareperioden
anbefaler vi at du leier bøker på biblioteket, kontra å kjøpe splitter nye bøker.

16 Utnytt medlemsfordeler

Mange fagforeninger og andre organisasjoner gir sine medlemmer gunstige medlemsfordeler. Undersøke hvilke medlemsfordeler du faktisk har, og benytt deg av de som er relevante for deg.

17 Kjøp brukt

Har du et lite klesbudsjett, men virkelig behov for noe nytt, er det et godt alternativ å kjøpe brukte klær. Mange bruktbutikker har et godt utvalg, og mange steder finner du klær som er så godt som ubrukte.

18 Velg rimeligere produkter

Når du skal handle dagligvarer finner du ofte flere utgaver av samme type produkt. Vær bevisst på hvilke produkter du velger og gå for alternativet med lavest kilopris eller literpris.

19 Gratisaktiviteter

Ikke alle morsomme aktiviteter behøver koste noe. Utnytt skog og mark eller finn på andre aktiviteter som ikke koster penger. En hyggelig kveld med brettspill og hjemmelaget mat kan være vel så hyggelig som en tur på byen.

20 Lag mat fra bunnen av

Det er selvsagt dyrere å spise take away og annen restaurantmat. Også halvfabrikater fra
butikken koster som regel litt mer enn hvis du lager maten fra bunnen av. Kanskje må du ut med litt penger for å handle inn basisvarer, men dette vil rekke til flere måltider.

21 Stump røyken og kast snusen

Det er ingen hemmelighet at nikotinavhengighet er et pengesluk av dimensjoner. Inngå gjerne en avtale med en venn, og vær sammen om å kutte ut snusingen eller røykingen. Hvis pengene du sparer går rett inn på sparekontoen, vil du sannsynligvis nå målet ditt før du vet ordet av det.

22 Bytt mobiloperatør

Får du dyre mobilregninger hver eneste måned, er det grunn til å undersøke om du kan finne et rimeligere abonnement hos samme eller enn annen leverandør. Se på regningen for å finne ut hvilke tjenester du bruker mest av, slik at du kan finne et abonnement som best passer dine behov.

23 Begrens antall abonnement

De færreste av oss har behov for to ulike tjenester for streaming av musikk, eller tre ulike
abonnement for å se TV­serier og filmer på internett. Ta en pause eller avslutt noen av
abonnementene. Alternativt kan du inngå en deleavtale med noen av vennene dine, og spleise på en eller flere tjenester.

24 Reduser alkoholforbruket

Selv om det kan være veldig sosialt og hyggelig å bli med på en pils en onsdags kveld, koster det mye å nyte alkohol. Hvis du reduserer alkoholforbruket ditt, vil du sannsynligvis kunne spare en god del.

25 Ta med matpakke

Dersom du har lange arbeidsdager, eller er student i eksamenstiden, har du behov for en god del mat i løpet av dagen. Selv om det kan være fristende og enkelt å benytte seg av et kantinetilbud, vil du på sikt tape store summer på alltid å kjøpe mat fra kantina. Lag heller fristende matpakker som du kan ta med deg.

Flere tips:

https://www.dn.no/talent/2014/07/31/2000/Studentliv/her­er­10­sparetips­fra­en­erfaren­student
http://www.dinside.no/344617/40­gode­sparetips
http://e24.no/naeringsliv/19­sparetips­fra­silje/20318833