10 vanlige spørsmål om forbrukslån

faq-consumer-credit

Har jeg fått tilbudt en bra rente?

Den laveste renten som blir tilbudt på forbrukslån ligger på rundt 9,5%. Men skal du bli tilbudt en såpass lav rente, bør du ha en høy inntekt og lite gjeld. I snitt ligger de fleste på mellom 12-15% og blir du tilbudt en slik rente, så er det et godt tilbud. Mottar du et tilbud om lån med en rente på mellom 16-20%, så bør du vurdere å innhente flere tilbud.

Kan jeg selv bestemme hva lånet skal brukes til?

Ja, det kan du. Et forbrukslån kan brukes til hva du måtte ønske. Det er ingen som stiller noen spørsmål eller krav om hva du skal bruke pengene til.

Hvor mye kan jeg låne?

Du kan i prinsippet låne inntil kr 500 000. Men, det er økonomien din og en kredittvurdering som bestemmer hvor mye du rent faktisk får låne. Er dere to som søker sammen er sjansen større for å få godkjent et stort lån. Mange banker vil også kreve at dersom det skal søkes om et lån på mer enn kr. 250 000, så må dere være to som søker sammen.

Hvor lang tid tar det før jeg får utbetalt pengene?

Det vil kun ta et par dager. Går hele prosessen veldig kjapt, så kan pengene være på kontoen din allerede dagen etter at du har sendt inn søknaden din. Når du har mottatt lånedokumentene, så må disse godkjennes med din BankID. Så snart dette har blitt godkjent og du har sendt inn eventuell dokumentasjon som banken trenger, er lånet klart til å bli utbetalt.

Er et forbrukslån dyrt?

Det er ikke gratis å låne penger. Men hvor mye et lån ender opp med å koste, kommer an på flere ting. Renten er det dyreste med et forbrukslån. Hvor mye du må betale i rente avhenger av kredittvurderingen som banken foretar når du søker om lån. Får du en høy kredittscore kan du se frem til å betale en lav rente, mens en lav score vil bety at du må betale en høyere rente. Den gjennomsnittlige renten ligger på rundt 15%, men det er selvsagt mulig å få til en lavere rente. Husk på at du i tillegg til renten må betale et månedlig termingebyr og et etableringsgebyr opprettelse av lånet.

Hvor er det enklest å finne det beste forbrukslån?

På nettet er det mange ulike aktører. Så søker du etter forbrukslån vil du få ganske mange treff på alt fra banker til lånemeglere. Sistnevnte har den seneste tiden blitt mer og mer populære på grunn av at søknaden din blir sendt ut til de banker som lånemegleren jobber sammen med. På den måten kan du enkelt sammenligne betingelsene og finne det beste forbrukslånet. Et godt sted å starte er Forbrukslån.no for både å finne lånemeglere samt tradisjonelle banker som tilbyr lån uten sikkerhet.

Hva kreves det for å få søknaden godkjent?

Alle krever at du har fylt 18 år, men mange långivere krever en noe høyere aldersgrense. Mange har en aldersgrense på 20 år og enkelte har 25 år som grense. Du må ha en fast inntekt og en fast bopel i Norge. I tillegg kan du ikke ha noen betalingsanmerkninger og du må være norsk eller ha bodd i Norge i minimum tre år.

Hva er en medlåner?

En medlåner er en person som er medansvarlig for lånet sammen med deg om søknaden blir godkjent. Dere vil begge bli ansvarlige for lånet og skulle dere ikke klare å betale lånet tilbake, så vil banken kunne gå etter begge to for å kreve pengene tilbake.

Kredittkort eller forbrukslån?

Kredittkortet er den beste løsningen, men det krever at du kan betale kredittkortregningen når den forfaller. Men, bruker du mye penger på kredittkortet og utsetter betalingen, så vil rentene koste deg mye mer enn med et forbrukslån. Ønsker du å bruke en del penger på nye klær, nye møbler eller noe annet til hjemmet, da bør du søke om et forbrukslån. Dette gir deg en lavere rente enn renten på kredittkortet.

Hva er en lånemegler?

En lånemegler jobber sammen med ulike banker og finansieringsselskaper. Lånemegleren sender din søknad til disse samarbeidspartnerne og du vil så motta tilbud fra de banker som kan tilby deg et lån. Du kan så sammenligne de ulike tilbud og finne frem til det lånet som er rimeligst for deg.