10 tips for deg som vil redusere formueskatten

dnb-lady

Har du en formue som begynner å vokse seg såpass stor at den snart skal betales skatt av? Gjennom noen enkle grep kan du plassere formuen din slik at du unngår å betale skatt av formuen, eller i alle fall reduserer formueskatten. Alt er naturligvis helt lovlig – her er våre ti beste tips.

Spare i pengemarkedsfond

Gjennom å spare i pengemarkedsfond, som regnes som en av de sikreste måtene å spare penger på utenom vanlig banksparing, reduserer du formueskatten på 35 prosent. Følgelig er dette et fornuftig sted å plassere sparepengene dersom du vil redusere formueskatten.

Endre ligningstakst på bolig

Eier du egen bolig, så er det mulig å «krympe» eller «skjule» formuen sin gjennom redusert ligningstakst på boligen. For det er ikke noe fasitsvar på hvordan man setter ligningstaksten på en bolig, og den kan være alt fra 0 til 30 prosent av den reelle markedsverdien til boligen. Her er det altså mulig å redusere formueskatten betraktelig.

Forskudd på arv

Ettersom arveavgiften ble avviklet i 2014, kan man nå gi bort nokså store beløper som forskudd på arv uten at man må betale arveavgift av dette. Følgelig er det nå enklere å gi forskudd på arv, som da kan redusere formueskatten din ettersom du rett og slett gir bort penger til barn eller annen familie.

Stem på riktig parti

Formueskatten har blitt redusert betraktelig de siste årene etter regjeringsskifte, og kanskje blir det også slik i fremtiden. Husk at din stemme betyr noe, og dersom formueskatt er et viktig punkt for deg, så gjelder det å sette seg inn i partiprogrammene til de ulike partiene for å se hvem som ønsker å gjøre noe med den.

Invester pengene

Å investere sparepengene er alltid en risiko, men er det ikke bedre enn at pengene forsvinner i skatter og avgifter? Her finnes det utallige muligheter, og det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva man kan investere i.

Spar til pensjonen

Å spare penger til pensjon er naturligvis en god idé uansett, og den er spesielt god dersom du vil slippe å betale formueskatt. Diverse ordninger gir deg dessuten skattefradrag på pensjonssparing, samtidig som alle innskudd og eventuell avkastning fra sparingen er fritatt for formueskatt.

Selg dårlige aksjer

Sitter du på en aksjeportefølje som har gått ned i verdi, så gjelder det å selge disse før nyåret. Dette fordi du da kan få skattefradrag på tapet ditt, som igjen da vil redusere den reelle formuen. Det er ikke lurt å sitte på mengder av aksjer som du har betalt mer for enn hva de er verdt.

Betal for mye skatt

En annen god løsning er å betale for mye i skatt. Pengene du betaler i skatt før nyttår vil du nemlig ikke måtte betale formueskatt på. Her kan det definitivt være mye penger å spare, spesielt dersom man begynner å snakke om riktig store beløper.

Gaver til frivillige organisasjoner

For de fleste så er det en glede å kunne bidra med pengegaver til frivillige organisasjoner, men gleden blir kanskje ekstra stor hvis man også får redusert formueskatten av dette. Og det gjør man naturligvis, ettersom man gir bort pengene. I tillegg får du 28 prosent av summen tilbake på skatten (inntil 15 000 kroner).

Redusert formueskatt ved skilsmisse

Formuen din reduseres trolig ved en skilsmisse, og da er det viktig at man ordner alt av detaljer og papirarbeid før man begynner på et nytt år. Hvis ikke kan det på papiret se ut som du eier mer enn du faktisk gjør, og da vil du måtte betale formueskatt av dette det påfølgende året.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.